ENDODONTİ
KANAL TEDAVİSİ
Kanal tedavisi, dişin pulpasının (diş içerisindeki damar-sinir paketinin) çürük ya da travma gibi etkenlerle geri dönülmez bir şekilde hasar gördüğünde, çekilmeden ağız içinde sağlıklı olarak kalabilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir müdahaledir.
Kanal tedavisi yapılmadan önce ilgili diş lokal anestezi ile uyuşturulur. Böylece hem hastanın var olan ağrısı dindirilir hem de tedavi sırasında ağrı duymaması sağlanır.
Diş uyuşturulduktan sonra pulpa kanal aletleri yardımıyla çıkartılır, kanallar şekillendirilerek uygun bir form verilir, yıkanır, kurutulur ve kök kanalları doldurularak tedavi tamamlanır. Günümüzde kanal tedavileri genellikle tek seansta tamamlanmaktadır.
Hastanın lokal anestezinin (uyuşukluğun) etkisi geçene kadar çiğneme yapmaması önerilir. Çünkü uyuşukluğunun etkisiyle dilini ve dudağını ısırabilir.
Tedaviyi takip eden birkaç gün süreyle dişin üzerine basmakta ağrı olabilir. Bu normaldir. Genellikle tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında hastanın antibiyotik kullanması gerekmez. Ancak dişte şişlik, zonklama tarzında veya temas sırasında ağrı oluşuyorsa hastanın hekimine başvurması gerekir.
Kök ucu iltihabı olan dişlerde tedaviden sonra zaman zaman diş çevre dokularında şişlik ve ağrı ile karakterize akut alevlenmeler (flare-up) meydana gelebilir. Bu durumda hastanın, hekimi tarafından reçete edilecek bir antibiyotik kullanması gerekebilir.
Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra dişin sızdırmaz bir üst yapı ile kapatılması ağız içindeki varlığını uzun süre devam ettirebilmesi açısından önemlidir. Bu sebeple kanal tedavisinden sonra gecikmeden üst yapısı da tamamlanmalıdır.
Tedavi yapılan dişte ciddi derecede madde kaybı varsa dişin kuronlanması gerekebilir. Bu süreçte hasta dişin kırılmaması için tedavi gören taraf ile sert besinler çiğnememeye özen göstermelidir.
Kanal tedavisi başarıyla tamamlanmış ve uygun üst yapıyla restore edilmiş bir diş, ağız içindeki diğer sağlıklı dişler gibi varlığını sürdürebilir. Ancak kanal tedavisi yapılan dişin daha kırılgan olduğu ve tıpkı diğer dişler gibi yeniden çürüyerek enfeksiyon oluşturabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle hastanın kontrollerini yaptırmak için tedaviden sonra 6 ayda bir diş hekimini ziyaret etmesi önemlidir.