Cad-Cam Laboratuvarı
05 Kasım 2019

Cadcam1.jpeg



DİŞ HEKİMLİĞİNDE DİJİTAL ÇAĞ

  • En genel tanımıyla diş hekimliğinde dijital uygulamaların tümünü CAD-CAM kısaltması altında toplayabiliriz.

  • CAD-CAM nedir?
  • Computer Aided Design & Computer Aided Manufacturing

         Kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

  • ‘’Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli Üretim’’ işlemlerini kapsar.

ZİRKONYUM PROTEZLER
zirkonyumdis.jpg

Estetik ve sağlamlığı bir arada sunması, diş eti uyumunun yüksek olması gibi istenilen tüm özellikleri bir arada sağlayan beyaz bir alaşım olan zirkonyumun kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Zirkonyum esaslı porselenler ön dişlerde estetik ve doğal görünümü sağlarken arka dişlerde de dayanıklı olmaları nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilmekte ve diş hekimleri tarafından güvenle kullanılmaktadır.  Zirkonyum destekli sistemler klasik metal destekli kron ve köprülerde yaşanan sorunları ortadan kaldırıp hasta ağzında doğal ve estetik görünüm sağlayarak kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Kron ve köprülerde metal yerini alan bu yeni materyal yüksek mekanik direnci ile birlikte diş ve diş etlerindeki biyolojik uyumluluğu ile diğer dental materyaller arasında dikkat çekmeyi başarmıştır. Göz dolduran bu yeni materyal yüksek biyouyumu sayesinde sıkça yaşanan diş eti problemlerine ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermez.

Zirkonyumun bir diğer önemli özelliği ise ışık geçirmedeki başarısıdır. Bu sayede doğal dişlerdeki ışık geçirme özelliğini taklit ederek hem doğala en yakın görüntüye kavuşmamızı sağlar hem de sağlamlığı sayesinde fonksiyonelliği de beraberinde getirmiş olur. Sadece bu açıdan bakıldığında bile estetik diş hekimliğinde nasıl bir devrim yarattığını görmüş oluruz.

HASTA VE DİŞ HEKİMİ AÇISINDAN AVANTAJLARI NELERDİR?

Uygulama zamanı oldukça kısalmıştır. Uygun koşullarda kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Protezin estetik kalitesi çok yüksektir, ışık geçirgenliği ve görüntüsü doğal diş gibidir. Kullanılan zirkonyum porselen bloklar daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış oldukları için materyalin fiziksel özellikleri değişmez, stabil kalır ve böylelikle  hata payı minimuma inmiş olur. Ara seanslar azaldığı için hasta ve hekime zaman kazandırır.

Zirkonyum başlarda kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi veya zararının olmadığı, alerji yapmadığı ve biyouyumlu bir materyal olduğu saptanmıştır. Zirkonyum;  yüksek ısılara, darbelere dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen, ışık geçirebilen bir elementtir. Ayrıca ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.

NASIL UYGULANIR;

Bilgisayar destekli ileri teknoloji ürünlerinin kullanımı modern diş hekimliğinin yönünü değiştirmiştir. Dijital diş hekimliği, değişik bileşenlerden oluşan bir konsepti ifade etmekle birlikte, uygulamada CAD CAM sistemleri akla gelir. CAD CAM (Computer Aided Design-Computer Aided Manufacturing) yani Bilgisayar Destekli Tasarım-Bilgisayar Destekli Üretim anlamına gelir. CAD CAM, dijital diş hekimliğinin en önemli uygulama alanlarından birisidir. Zirkonyum gibi, geleneksel yöntemlerle işlenmesi çok zor yeni materyaller CAD CAM sistemi ile başarılı ve estetik bir şekilde hazırlanabilmektedir

Sistemin özü, üç boyutlu optik ölçü alan ağız içi kameradan elde edilen görüntülerin, amaca uygun bilgisayar programları ile işlenerek, bilgisayar yazılımı ile çalışan çok hassas bir mikro freze makinesine gönderilmesi ve bu yöntemle, zirkonyum kron, köprüler ve sabit protez alt yapıları üretilmesidir.

1. Aşama: Ağız içinden optik kamera ile dişin dijital ölçüsü alınır. Alınan ölçü, direkt kameranın bağlı olduğu bilgisayara transfer edilmektedir.

2. Aşama: Bilgisayar görüntüleri üç boyutlu hale getirdikten sonra, dişe uygun tasarım yapılır. Sistem hastanın mevcut dişlerine benzer yapıda restorasyon üretebilmektedir. Tasarım üzerinde hasta ve hekimin istekleri doğrultusunda istenilen değişiklikler yapılabilmektedir.

3. Aşama: Tasarım bittikten sonra, uygun renk ve boyutta blok seçilir. Blok aşındırılarak bilgisayar verilerine uygun olarak zirkonyum protezler elde edilir.

4. Aşama: Hastanın mevcut dişleriyle uyumlu en uygun renk belirlenir. Zirkonyum protezlere makyaj işlemi uygulanır. Bu işlem zirkonyum protezin cilalanması ve renklendirilmesi aşamasıdır. Bu işlem için ileri teknoloji ürünü fırınlar kullanılır.

Bu şekilde Bilgisayar Destekli Tasarım-Bilgisayar Destekli Üretim sistemiyle üretilen zirkonyum protezler sayesinde dayanıklı ve estetik kron-köprü restorasyonlar başarıyla yapılabilmektedir.